Hockey

Hockey is een balsport. Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te manipuleren. Er bestaan verschillende vormen van hockey. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg 'hockey' genoemd. Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Een binnenvariant van de hockeysport is zaalhockey. 

Een hockeyveld is gemaakt van kunstgras. Het speelveld is rechthoekig, 91,4 meter lang en 55 meter breed. Op het speelveld zijn een middenlijn en twee 23-meter-lijnen aangebracht. Voor het midden van elk doel, op 6,4 meter afstand, bevindt zich een stip met een diameter van 15 centimeter. Hier wordt de strafbal genomen.

De doelen zijn 3,66 m breed en 2,14 m hoog. Om het doel is een halve cirkel, die uit twee kwartcirkels bestaan met een straal van 14,63 meter en een recht stuk (voor het doel) van 3,66 meter. Een speler mag alleen scoren als hij binnen die halve cirkel staat.

De categorieën zijn opgedeeld volgens leeftijd : 
"U" staat voor "Under" en geeft een indicatie over de leeftijdscategorie waarin deze groep speelt. Een jongensploeg wordt aangeduid met B van boys en een meisjesploeg met G van Girls.  Bijv. U8G of U14B.

Jongens en meisjes zullen bij HC Blue Sox samen trainen, de wedstrijden worden wel gescheiden gespeeld. 

U14, U16 en U19 en hoger spelen op een heel veld met 11 spelers tegen 11 (waarvan 1 keeper)
de U12 spelen op een 1/2 veld, met 8 spelers tegen 8 (waarvan 1 keeper)
de U11 spelen op een 1/2 veld, met 8 spelers tegen 8 (waarvan 1 keeper)
de U10 spelen op een 1/2 veld, met 8 spelers tegen 8 (waarvan1 keeper)
de U9 spelen op een 1/4 veld, met 6 tegen 6 waarvan 1 keeper
de U8 spelen op een 1/8 veld, met 4 tegen 4 zonder keeper
de U7 spelen op een 1/8 veld, met 4 tegen 4 zonder keeper  

Waarden

Hockey staat bekend om haar waarden. Fairplay, respect, familiaal, gezelligheid en tolerantie.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen hockeyen?

Iedereen die 5 jaar wordt in het lopende kalenderjaar, kan vanaf half augustus, bij aanvang van het nieuwe hockeyseizoen, beginnen hockeyen.
Vb. seizoen 2021-2022: geboortejaar 2016. 

Voor hockeyseizoen 2021-2022:

U6

2016

U7

2015

U8

2014

U9

2013

U10

2012

U11

2011

U12

2010

U14

2009-2008

U16

2007-2006

U19

2005-2004-2003

Trim

<2003

Wanneer worden de wedstrijden gespeeld? 

Elke week is er een wedstrijd (niet tijdens schoolvakanties): de ene week spelen we in Merchtem en de andere week op verplaatsing. De thuiswedstrijden zullen op zaterdag zijn, de uitwedstrijden in principe ook maar afhankelijk van de ontvangende ploeg kan dit tijdstip wel eens veranderen. De locaties en tijden van de wedstrijden zullen steeds op voorhand meegedeeld worden. Voor de uitwedstrijden vragen we aan de ouders om te rijden, dit kan met een beurtrol.

HC Blue Sox heeft voor hockeyseizoen 2021-2022 5 ploegen ingeschreven voor de competitie.

Voor alle andere categorieën zullen we afspreken met bevriende hockey-clubs in de buurt om vriendschappelijke wedstrijden te organiseren. Van zodra we zicht hebben op het aantal leden in elke categorie, kunnen we vanaf maart al dan niet extra categorieën inschrijven in de officiële competitie.

Welk materiaal heb ik nodig?

Als u nog geen eigen materiaal heeft, voorziet HC BLUE SOX voor uw eerste 2 trainingen het nodige materiaal. Vanaf de derde training, indien u of uw kinderen beslissen met de sport verder te gaan, vragen we om eigen materiaal aan te kopen. Voor tips of meer info hierover kunt u altijd bij het bestuur terecht.

Wat iedereen nodig heeft :

- Hockeystick
- Sportschoenen (bij voorkeur hockeyschoenen)
- Scheenbeschermers
- Tandenbescherming (mondstuk)

Van zodra u of uw kind in de officiële competitie speelt, dient de clubuitrusting aangekocht te worden (shirt, short/rokje en kousen). Meer info hierover via Club-Outfit.

Zolang er geen competitie gespeeld wordt, moet er geen clubuitrusting aangekocht worden.  Het mag uiteraard wel.

Hoe kies je de juiste stick?

  • LENGTE van de stick :

De lengte van de stick hangt af van uw lichaamslengte. Er zijn 2 manieren om de lengte van je stick te bepalen :

 

Jeugdsticks van 27 tot 35 inch (69 – 89 cm).
Volwassen sticks van 36 tot 38 inch (91 – 97 cm).
Speelgoedsticks variëren van 21 tot 26 inch (53 – 66 cm).

Koop geen stick “op de groei”. Een stick kan beter iets te kort zijn dan te lang.

  • Materiaal van de hockeystick

De basis van de meeste sticks voor veldhockey is hout of kunststof. Voor extra stevigheid en om meer kracht te kunnen zetten, wordt er tegenwoordig ook carbon  toegevoegd aan de kunststof sticks, die gemaakt zijn van fiberglas, kevlar en dus carbon. Fiberglas zorgt ervoor dat een stick licht is en toch flexibel. Een lichte flexibele stick is fijn voor bijvoorbeeld een spits. Het carbon gehalte zorgt ervoor dat de sticks nog harder worden en dat u meer kracht kunt zetten bij het wegschieten van de bal. Geoefende spelers kiezen dan ook graag voor een stick met een hoog carbon gehalte.

Voor beginners is een volledig houten stick wat handiger. Hout is veerkrachtig waardoor u de bal wat gemakkelijker onder controle houdt. Nadeel is wel dat deze eigenschap er tegelijkertijd voor zorgt dat een deel van de slagkracht verloren gaat. Houten sticks zijn ook wat goedkoper dan kunststof sticks.